Benvingut, Convidat/da
Nom d'usuari: Contrasenya: Recordar contrasenya
 • Pàgina:
 • 1

TEMA:

Pregunta atmosfera inestable fa 8 mesos 2 setmanes #70996

 • Clau de Robinet
 • Avatar de Clau de Robinet Autor del tema
 • Fora de línea
 • New Member
 • New Member
 • Missatges: 3
 • Gràcies rebudes: 0
Bones companys, jo voldria comentar la pregunta 80 del Model B. La pregunta ens diu que una bombolla d'aire calent ascendeix i a un nivell superior encara és més calenta que l'aire que el rodeja. La resposta que es dona per correcte és la a)... hi ha atmosfera inestable. Entenc, però, que també es pot donar en una atmosfera estable. M'explico:

En el cas d'una atmosfera inestable, la bombolla pujarà i a l'estar en contacte amb una massa d'aire més freda, s'anirà refredant fins que arribi a un punt on les temperatures s'igualin i ja no pugi més.

En el cas d'una atmosfera estable (inversió tèrmica), la bombolla també pujarà, però en aquest cas, arribarà un punt on l'aire que el rodegi estarà a la mateixa temperatura, moment en el qual pararà de pujar.

Vull dir, en els dos casos puja, però en el cas de l'atmosfera inestable puja més. Per tal de contestar la pregunta es necessita saber quin és el gradient de la temperatura i de l'enunciat no es pot inferir. Per tant, les respostes a) (atmosfera inestable) i c) (estratificació estable) poden són correctes.

No estic intentant buscar-li tres potes al gat, volia saber si algú ha fet la mateixa lectura que jo i l'ha cagat. Penso que es podia mal entendre.

Salut!

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

Pregunta atmosfera inestable fa 8 mesos 2 setmanes #70999

Hola, doncs jo penso més o menys de la mateixa manera. Realment la situació que es descriu a l'enunciat pot correspondre perfectament a una situació d'estabilitat.
Tal i com descriu (per exemple), el temari de Bombers Voluntaris:

Inversió tèrmica. Irregularitat en la distribució del gradient vertical de temperatura en
l’atmosfera. La provoca l’estancament d’una capa d’aire calent en alçada. Aquest fenomen
s’associa a situacions d’estabilitat.
Indicadors d’inversió:
 Aire en calma
 Capes de boira fins una determinada alçada
Les columnes de fum pugen fins la capa de d’inversió
 Visibilitat reduïda a les valls
En condicions d'inversió, el fum i els gasos calents generats per un foc pujaran tan sols fins que
la seva temperatura iguali la de l’aire del voltant; llavors, el fum s’aplana i es propaga
horitzontalment
degut a que ha perdut el seu empenyiment fred.

I de totes formes, no caldría informar-se massa per a poder justificar el raonament.

El fet és que la situació que descriu l'enunciat es pot produir perfectament a una situació d'estabilitat atmosfèrica, i en aquest cas, deixarà d'ascendir en el moment en el que es trobi la capa d'inversio ó la seva temperatura (de la bombolla) iguali la de l'aire que l'envolta.

Per aquest fet, el de que no s'està especificant de quina part de l'atmosfera a quina part de l'atmosfera s'està desplaçant la bombolla, s'explica que realment la bombolla farà aquest mateix comportament que descriu l'enunciat tant en una atmòsfera estable com en una inestable, si és que no s'especifican més condicionants. És a dir, en una situació d'estabilitat, una bombolla d'aire amb una temperatura superior a la de l'aire del seu voltant ascendirà, i si en el nou nivell continua tenint una temperatura superior a la de l'aire que l'envolta, continuarà ascendint (a no ser que s'especifiqui que es troba a la capa d'inversió o que la seva temperatura iguala la de l'aire del seu voltant -fet contrari al que es descriu a l'enunciat, que diu que continua tenint una temperatura superior a la de l'aire que l'envolta, i fet que encara s'assemblaría més a una situació d'estabilitat doncs hi existiria un gradient positiu, d'inversió tèrmica, i la temperatura ascenderia amb l'altura).

De totes formes tota informació interessant que es vulgui oferir és benvinguda.
En breus acabaré de redactar la impugnació i la penjaré al fòrum.

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

Pregunta atmosfera inestable fa 8 mesos 1 setmana #71010

 • Clau de Robinet
 • Avatar de Clau de Robinet Autor del tema
 • Fora de línea
 • New Member
 • New Member
 • Missatges: 3
 • Gràcies rebudes: 0
Deixo aquí el que jo tinc escrit fins ara. Haviam si ús serveix.

EXPOSO:

1. Què la pregunta 80 del model B i les possibles respostes són les següents:

En l’atmosfera, si una bombolla d’aire té una temperatura superior a la de l’aire que
l’envolta ascendeix. Si en el nou nivell la bombolla continua tenint una temperatura
superior a la de l’aire que l’envolta.... ( assenyala la CORRECTA):

a) Hi ha inestabilitat a l’atmosfera.
b) És una bombolla seca i es desplaça seguint la pseudoadiabàtica.
c) Estem en el cas d’estratificació estable.
d) La bombolla pesa més que l’aire que l’envolta i baixarà.

2. Què segons el model de correcció la resposta vàlida és la a). És a dir, hi ha inestabilitat a l’atmosfera.
3. Què la inestabilitat en l’atmosfera es dona quan la temperatura de les capes d’aire decreix amb l’altura i, de forma contrària, la estabilitat en l’atmosfera es dona quan la temperatura de les capes de l’aire creix amb l’altura.
4. Què per una bombolla d’aire donada, aquesta sempre ascendirà si la seva densitat és menor que la de l’aire que la rodeja. És a dir, si la seva temperatura és major.
5. Què en el cas d’una atmosfera inestable, una bombolla d’aire calenta ascendirà refredant-se a mesura que ascendeix fins a igualar la temperatura de l’aire que el rodeja, moment en el que para d’ascendir.
6. Què en el cas d’una atmosfera estable, la bombolla ascendirà fins a trobar una capa en què la temperatura de l’aire que el rodeja sigui la mateixa, moment en el que para d’ascendir.
7. Què en els dos casos, la bombolla d’aire puja sempre que al començament la temperatura d’aquesta sigui més gran que l’aire que el rodeja i què la diferencia entre atmosfera inestable i estable és què l’altura assolida per la bombolla d’aire serà major en el cas d’una atmosfera inestable.
8. Què en els dos casos, fins a arribar a l’altura màxima, la bombolla sempre tindrà més temperatura que l’aire que el rodeja.
9. Què per respondre si es tracta d’una atmosfera inestable (resposta a)) o estable (resposta c)) hem de conèixer quin és el gradient de temperatura.
10. Què de l’enunciat no podem inferir quin és el gradient de temperatura, només que al començament la bombolla d’aire té una temperatura superior a la de l’aire que el rodeja i què a una capa superior segueix tenint una temperatura superior. Com s’ha explicat, això es pot donar tant en una atmosfera estable o inestable.
11. Què, per tant, no hi ha cap resposta correcte per falta d’informació a l’enunciat.

Per tot això,

DEMANO

1. Que s’anul·li la pregunta 80 del model B i es doni com a vàlida una de les
preguntes de reserva.

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

Pregunta atmosfera inestable fa 8 mesos 1 setmana #71011

la pregunta és correcta, i precisament la gran diferèncai es que en inestabilitat no para de pujar.
La d'atmosfera estable (inversio termica ) queda totalment descartada perque es la situacio contraria a inestable on la bombolla d'aire (per exemple fum duna xemeneia) puja fins que toca una nova capa d'aire que al estar anormalment calenta no deixa pujar aquest fum, daqui lo tipic de que el fum puja un tros i despres queda atrapat, a nivell concepte bàsic opo és clarissima, si després hi pot haver alguna excepció ja no ho sé.

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

Pregunta atmosfera inestable fa 8 mesos 1 setmana #71012

 • Clau de Robinet
 • Avatar de Clau de Robinet Autor del tema
 • Fora de línea
 • New Member
 • New Member
 • Missatges: 3
 • Gràcies rebudes: 0
Manegaman el que dius és correcte però no és el que es descriu en l'enunciat. A més, en inestabilitat sí que para de pujar la bombolla, ja que es va refredant fins a igualar temperatures. L'enunciat només et diu que en dos punts a diferent altura la bombolla té més temperatura. Perfectament aquets dos punts podrien estar per sota de la capa d'inversió en una situació d'inversió tèrmica. La situació d'estabilitat també és compatibe amb l'enunciat si no se'ns dona més informació. I a nivell opo un concepte més simple encara que atmosfera inestable/estable és que una bombolla d'aire més calent que l'aire que el rodeja sempre puja. Un altra cosa és el mecanisme que frena aquesta bombolla a mesura que puja. Com bé dius, en inversió tèrmica es trobara un topall i en inestabilitat atmosferica pujarà molt més fins a refredar-se. REPETEIXO, la inversió tèrmica és totalment COMPATIBLE amb la situació que es descriu a l'enunciat.

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

Pregunta atmosfera inestable fa 8 mesos 1 setmana #71013

Totalment d'acord, la situació que es descriu a l'enunciat es pot donar tant en una atmosfera inestable com en una estable, perfectament.

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

Pregunta atmosfera inestable fa 8 mesos 1 setmana #71018

Quan l'enunciat diu nou nivell, aqui es on en cas de ser estratificacio estable / inversio tèrmica, aquesta bombolla o fum troba , de cop una capa d'aire calent que fa que el diferencial de temperatura d'aquesta bombolla , de sobte passi a ser negatiu, impedint l'ascens. Per això penso que queda tant descartada.
Que en el supòsit de la pregunta, aquests dos punts poguessin estar per sota la capa calenta de l'inversió tèrmica no tindria cap sentit. Hem dóna l'impressió que el que fa la pregunta coneeix bé el tema que toca i hauriem d'haver vist per on va, una altra cosa es que amb les presses de l'examen no ho haguem fet.
Sort amb l' impugnació.

Please Entra or Crear compte to join the conversation.

 • Pàgina:
 • 1
Temps de càrrega de la pàgina: 0.243 segons
Gràcies a Fòrum Kunena

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.