He agafat una d'un company feta amb anterioritat i he afegit el penúltim paragraf on es comenta la nova situació. Creieu que pot servir? Algú sap com ho hem de presentar? sino demà trucaré.
Si creieu que li falta quelcom o en teniu una de millor i la podeu compartir, perfecte!
Assumpte:
Impugnació pregunta convocatòria 81/19.2 Bomber escala bàsica del Cos de Bombers. Pregunta 5, examen model A.
Exposo:
La pregunta diu:
Quin és el punt de compressió toràcica per aplicar el massatge cardíac a un nadó?
a) A l’apèndix xifoides.
b) Al centre del tòrax.
c) Al terç inferior de l’estèrnum.
d) Totes les respostes proposades són incorrectes.
A RESOLUCIÓ INT/3548/2019, de 18 de desembre, de convocatòria del procés de selecció per proveir 250 places de la categoria de bomber/a de l'escala bàsica [...] s’especifica dins el programa de temes (annex 3), al tema 15: “Atenció sanitària: Valoració del pacient. Signes i símptomes. Suport vital bàsic i reanimació cardiorespiratòria. Hemorràgies i xoc. Mobilització i immobilització de pacients traumàtics.” que el coneixement sobre suport vital és bàsic i no avançat.
Si bé és cert que al “Resumen Ejecutivo de las Recomendaciones 2015 del European Resuscitation Council”, s’indica que la compressió toràcica s’ha d’efectuar així: “En neonatos la técnica más efectiva para proporcionar compresiones torácicas es con dos pulgares sobre el tercio inferior del esternón, con los demás dedos sujetando el tórax y la espalda.”; i, per tant, tot i ser vàlida la resposta “a”, aquest contingut s’emmarca dins el suport vital avançat pediàtric i no al bàsic, com s’especifica a les bases de la convocatòria.
A més, iniciant a la pàgina 43 l’apartat RCP bàsica corresponent a l’atenció sanitària bàsica, a la secció “7B. Si no hay signos de vida” i concretament “Compresiones torácicas en los lactantes (menores de un año)” que “Si hay un solo reanimador, debe comprimir el esternón con la punta de dos de sus dedos. Si hay dos o más reanimadores, se debe usar la técnica “del abrazo” con dos manos. Colocar ambos dedos pulgares juntos sobre la mitad inferior del esternón con sus puntas dirigidas hacia la cabeza del niño. Con el resto de las manos y los dedos abrazar la parte inferior de la caja torácica del lactante, con la espalda del niño apoyada sobre los dedos. Con ambos métodos, se debe deprimir el esternón al menos un tercio del diámetro anteroposterior del tórax del lactante o unos 4 cm”.
Així doncs, l’ERC fa referència al punt d’aplicació de les compressions en el suport vital tant en nens com en lactants de diverses maneres (centre del tòrax, centre del pit, meitat inferior de l'estèrnum, terç inferior de l'estèrnum, etc.), però al bàsic especifica que ha de ser en la meitat inferior de l'estèrnum, el qual es pot correspondre tant amb el terç inferior de l'estèrnum com al centre del tòrax, donant també per vàlida la resposta “b”.
La resposta “c” acceptada com a bona a la correcció de plantilles publicada el dia 21 de setembre de 2020, ha sigut substituïda per la resposta “d” en la correcció de plantilles presentada a dia 26 d’octubre del 2020, on s’especificà que totes les anteriors són incorrectes, afirmació falsa ja que o bé una o l’altre seria correcte, fent referència a l’explicació anterior. D’altre banda l’anunciat anomena nadó, i segons els mesos d’aquest, es podria considerar nounat o lactant, i per tant haver de realitzar una maniobra o una altre segons el cas.
Sol·licito:
Que s’anul·li la pregunta i es substitueixi per la corresponent de reserva, donat que la pregunta enuncia dues possibles respostes correctes o bé l’anunciat no especifica l’edat del nadó.