• Un estudi conclou que en els mesos de desembre, gener, febrer i març és quan es produeixen més morts per incendis.
  • La crisi econòmica ha provocat que es tornin a utilitzar mètodes de calefacció antics i poc segurs, com ara el carbó

llenya bombers2

La Asociación Profesional de Técnicos de Bomberos (APTB) ha realitzat un estudi en el qual conclou que durant els mesos més freds de l'hivern (desembre, gener, febrer i març) les morts per incendi als habitatges han augmentat severament respecte a els anys anteriors. La crisi econòmica, la pèrdua d'ingressos i el fet que més del 10% del pressupost de les famílies vagi destinat a despeses en energia, provoquen que es tornin a utilitzar mètodes de calefacció més propis del segle passat. El carbó o la llenya tornen a ser combustibles utilitzats per moltes persones, sobretot a poblacions petites de l'interior d'Espanya. Aquest fet ha provocat que el nombre de morts durant aquests mesos hagi augmentat de 64 al 2013 a 83 al mateix període de 2014. Només el passat mes de desembre, 28 persones van perdre la vida a causa d'un incendi al seu habitatge.

L'APTB però, assegura que el nombre de morts registrats pot augmentar dràsticament, ja que a l'estudi no es compatibilitzen aquelles morts que hagin estat causades per inhalació de gasos, com ara el monòxid de carboni. Aquest gas, molt difícil de detectar, afecta més ràpidament a les persones grans i els nens. Precisament el col·lectiu de persones majors és el més afectat per incendis i inhalacions durant l'hivern, ja que representen el 55% de les morts a Espanya durant l'any passat per aquestes causes.

 La preocupació creixent de les institucions públiques ha fet que s'hagin iniciat diversos programes pilot per intentar eradicar aquest problema. A Castella i Lleó, per exemple, s'han començat a distribuir detectors de fum de manera gratuïta a les persones grans de poblacions aïllades.

Encara així, Espanya és el segon país amb menys morts per incendi a Europa, només superat per Suïssa. L'estadística registra el nombre de morts causats per incendis per cada milió d'habitants al 2010. Espanya té 4,1, mentre que a França es registren 6,7 morts i a Itàlia 7,1. Suïssa, per la seva part, només registra 2,7 morts per cada milió d'habitant.

Des de bombers.es volem donar l'alerta del perill que suposa utilitzar mètodes de calefacció com ara el carbó o la llenya dins d'habitatges que no estan preparats per aquest tipus de calor. Com a col·lectiu expert en la lluita contra el foc, sabem millor que ningú la realitat d'aquestes estadístiques. Recordar també que la prevenció i la formació dels perills del foc a les vivendes és vital per tal d'aconseguir evitar fer créixer el nombre de morts durant aquesta època.

 
 
Les Cookies ens faciliten poder-vos donar un bon servei. Amb l'ús dels nostres serveis acceptes l'ús de les cookies.
Més informació. Ok